Meditatie, de weg naar innerlijke stilte. Een staat van zijn, zijn met dat wat er nu is

Er zijn verschillende vormen van meditatie in de wereld, maar welke vormen passen het beste bij jou? Wat ik belangrijk vind, is meebewegen met wat jij nodig hebt.

Maar hoe kom je daar?
Glenn-Salvesen-ademlaar

Meditatie: de weg terug naar Bewust-Zijn

Vaak is het onrust en ongeduld wat in de weg staat van innerlijke rust. Het komt niet zomaar naar je toe. Je kan gaan zitten in stilte, op een kussentje, maar dat wil nog niet zeggen dat het je daadwerkelijk ook lukt om stil te worden. Daar is nog wel wat oefening voor nodig.

De spirituele leraar Osho, vroeger ook wel Bhagwan genoemd, leerde zijn leerlingen een andere vorm van meditatie. Eerst actief het lichaam bewegen, emoties de vrije loop laten en dan, als vanzelf in een diepe stilte terecht komen. Een stilte van helemaal aanwezig zijn.

Omdat wij in het westen gewend zijn om continu in beweging te zijn, is het voor ons vaak lastig om stil te worden en gewaar te zijn van wat er in ons gebeurt. De (actieve) meditaties van bijvoorbeeld Osho kunnen je enorm helpen om vastzittende onrust en andere blokkades op te ruimen, zodat je helemaal aanwezig kan zijn in het HierNu, zoals Osho dat zo mooi zei.

Bewust aanwezig zijn; zonder oordeel aandacht geven aan dat wat zich in het moment voordoet

Dit zijn de vormen waar ik mee werk

Actieve
meditatie

Door eerst alle frustraties eruit te gooien, en de controle even helemaal los laten, val je als vanzelf in de stilte. Hiervoor werk ik met de actieve meditaties van Osho. Alles doen we met bewuste aanwezigheid.

 

 

Bewust
aanwezig zijn

Hoe vaak ervaar je dat je je helemaal niet op je gemak voelt bij dat wat zich in het moment afspeelt? Je kunt leren bewust aanwezig te zijn bij alles, zonder dat het je van je stuk brengt. Je observeert wat er gebeurt, en zult merken dat je je veel beter gaat voelen.

 

Meditatie in het dagelijkse leven

Meditatie gebruiken als tool in je dagelijkse leven. Bewust voelen dat je loopt, zit, of eet. Ruik je de geuren van de natuur? Hoor je de geluiden van de vogels en de mensen om je heen? Je leert bewust te worden van alles wat er is, zonder alle gedachten in je hoofd. Een prachtige oefening die we samen kunnen trainen.

— Voordelen van het starten met mediteren

Redenen om met meditatie te beginnen:

  • Het verbetert je concentratie
  • Het verlaagt stress
  • Het vermindert je angsten
  • Het verbetert je nachtrust
  • Het kan je depressie verlichten
  • Je voelt je minder eenzaam
  • Je wordt meer bewust 
  • Het verzacht chronische pijn

Heb je vragen? Je mag altijd contact met me opnemen

Hier vertel ik wat meditatie mij heeft gebracht